Wednesday, August 4, 2010

Agak Kurang Adab

Haih....
Arini ta gi skula jugak...
Ta larat deyh....
Petang Uh ana on9....
Tibe2 ade lah Hamba Allah ni (Classmate)

Post something kat profile fb ana...

" Pukimak asl ta dtng skola? kau da kene dimerit da"

Delete post uh,n mlas na layan...Huh...!

Saturday, July 24, 2010

We'll Take


We’ll take our fights with them,
We’ll go as group to stop them,
We’ll return our slain rights (territories),
With all force we’ll push them out,
By the weapon of truth,
We’ll free the land of frees,
We’ll return the pureness of islam to al-quds,
After our weakness humiliation,
We’ll carry on bring down their fortresses,
With strong sound that will scare them,
We’ll erase our humiliation by our own hand,
With all force we’ll stop them,
We never accept a slain part of our land,
We’ll never leave out a bit of our land
for them to humiliate us with,
The earth will burst in flame and burn them,
In earth there volcanoes that are boiling,
With all force we’ll push them ....!!!

Thursday, July 22, 2010

Tolong jela..

Haih........ayah ana blik pkul 11.....
Tetibe ayah ana menanyakan tentang akaun web site nya.....
HA? Aiyo....tape2...
Ana juz , wat kan Facebook dan blog shaja....coz ta smpat la na wat website....
Pas uh ayah tanya, upload photo ukiran ayah skali....
Jangn lupe letak nama ayah....nnti ade orng curik plak...kata die punya....so,ana trutkan sja la....
buat kan je...juz blog je ta blh na wat.....ta ckup tngn la na wat....lain kali ya....
oh ya....tujuan ayah ana suh wat ni hanya untuk menyenangkan lagi promosi nya tentang ukiran sayuran dan buahan di tv..katanya na sbarkan lgi...nnti lau phak tv tnya,blh la jwb .....
So,menjadi tugas ana nak wat kan karangan tok pikat hati pembaca....MAYBE la...
WEBSITE ...! BLOG...! FACEBOOK....! haiyo...
Mcm2 ooo kene wat,,,na tngkp gmbr n so on...huhuh...
xpe2....buat kan je la.... ni plak,beberapa hasil gmbr yng ditangkap ana....










Carik Nahas

Hari persekolahan hari Ini , dimulakan seperti biasa aja......
Tapi hari ni perhimpunan mula lambat........n then,
Mcm biasa la.....bce doa....n then pengumuman......
Tibe2 time pengumuman ...... Ujan.......!
Mula2 rintik...... n then makin lebat.......
Cikgu pulak, truskan buat pengumuman.......
Sambil tubuh diserang ujan , ana bertanya pada Amirul Aiman ....

Ana :  Weyh, pernah x skola maahad kau buat perhimpunan masa ujan?
Mirul : Tak (smbil muke berkerut)
Ana : (Senyum2 ja)....

Kemudian cikgu Azhar mengambil alih perhimpunan..........
Cikgu Azhar : Diminta smua pelajar sandang beg .... Mulut tutup ya !
                      Sandang denagn senyap.....Okeyh....murid2 diminta berhati-hati ye sbb licin...
                      Takut de pape kemalangan berlaku....Okeyh Form5 Jln dlu.....

After da jalan uh.......Smua masuk kelas seperti biasa.........
Seperti biasalah,selepas Faris mengambil kunci kelas,
die pergi ke Blik disiplin tuk mengambil buku BKK....


nnti sambung.....huhuh

Wednesday, July 21, 2010

Er

Haih....
Kenapa bila ana bukak page blog ana je,performance laptop slow.....
Pliknya....
Page ana pon mcm berat je....tp tade la bnyk sngt widget.......
Maybe berat coz ana disable mouse function kot.....
Tp, website lain ok je tngk.........
Plik3........
Haih,tade masa la na pk sal blog ni.....huhuhu

Moral of d story is NOTHING........haha

Tuesday, July 20, 2010

Budi Bahasa Di LRT

Seorang gadis cantik menaiki LRT yng penuh .... Gadis itu berdiri betul-betul di hadapan seorang pemuda...
Seketika kemudian pemuda itu bangun, namun belum sempat pemuda itu berkata apa-apa, gadis itu menolak pemuda itu dengan lembut ke tempat duduknya sambil berkata : “ Terima kasih, saya lebih suka berdiri.”
Pemuda itu tercengang dengan penuh kehairanan. Dia sedikit jengkil kerana ditolak oleh gadis walaupun secara lembut . Pemuda itu pun berdiri semula tetapi sekali lagi gadis itu menolaknya duduk semula dan berkata dengan sedikit kuat hingga didengari oleh lain lain punumpang ,” Tak apa , tak payah susah-susah , saya lebih suka berdiri .” Tanpa putus asa pemuda itu berdiri lagi untuk kali yang ketiga sambil menjerit ,
“ Woii cik kak ! Saya nak turunn laaaaaa!!! Saya dah terlepas perhentian saya tau !!? Apa punya perasan lah dia ni?!!!

Monday, July 19, 2010

SEX ape seyh ?

Suatu pagi seorang anak yang baru masuk sekolah dasar bertanya kepada ayahnya, “Yah… ayah… sex itu apa sih, yah…?”
Terperanjat si ayah mendengar pertanyaan si Upik. Terbayang dia tentang arus modern zaman sekarang yang membuat manusia berpikiran terbuka, termasuk anak yang masih kecil.
Sesuai dengan konsep pendidikan seks yang sedang hangat dibicarakan, mulailah si ayah mencari-cari jawaban yang sesuai dengan umur dan harapan anaknya yang ia harapkan tak mau tertinggal dalam arus pendidikan modern.
Maka si ayah pun mulai memberikan jawaban dengan mengkiaskan kumbang dan bunga, telur yang yang menetas berudu dan kemudian menjadi katak, hujan serta benih yang berkembang menjadi tunas, diikuti dengan pembentukan bayi dalam kandungan.
Sebelum mengakhiri semua jawaban itu, si ayah menyelipkan juga kisah percintaan antara ia dan mamanya sejak dari zaman sekolah menengah hingga sampai kelahiran seorang bayi comel yaitu si anak yang bertanya itu. Tiba-tiba si anak menangis terisak-isak. Si ayah keheranan.
“Eh kenapa nak…?”
Si ayah bertanya keheranan. Tetapi si anak masih tetap menangis.
“Jawabanya panjang amat… hu… hu… hu, terus di mana tempat untuk nulis jawabannya? Ayah aja deh yang nulis jawabannya!!! Hu… hu… hu…”
Si Upik lantas menyerahkan buku latihan Bahasa Ingris yang pada muka
depannya tertulis…
NAME: ……
SCHOOL: ……
CLASS: ……
SEX: ……

Al-kisah

Ini kisah zaman dahulu kala. Para ulama' buat cerita ini sebagai peringatan pada diri sendiri dan juga untuk disebarkan kepada orang ramai sebagai peringatan diri masing masing. Jadi ambil lah iktibar dari cerita ini ya.

Alkisahnya bermula begini. Ada seorang hamba Allah yang sangat kaya. Terlampau kaya. Sampai lah satu hari, sebelum dia pergi meninggal dunia ini, dia berkata kepada anak anak nya. Wahai anak anak ku, sesiapa yang boleh duduk di dalam kubur bersama aku, menemani aku supaya apabila malaikat mungkar dan nakir datang menyoal aku, maka kau halau lah mereka. Duduk lah bersama aku selama 40 hari 40 malam, akan ku bagi separuh dari harta harta ku kepada mu. Tapi malangnya sorang pun anaknya tidak mahu berbuat demikian.

Sebarkan pula kepada saudara mara, tidak ada sesiapa juga yang berani menyahut seruannya. Dan sebarkan pula kepada orang luar. Dan hadirlah seorang miskin, seorang potong kayu dengan kapaknya datang kepada orang kaya ini dan berkata, biar lah saya yang duduk di dalam kubur itu. dan menjaga tuan. tuan pun sangat gembira.

Dan sampai lah pada hari kematian. Si tukang kapak pun masuk lah kedalam kubur dan menjaga si kaya ni. Selepas orang terakhir, beredar dengan tujuh tapak, datang lah malaikat mungkar dan nangkir datang menyoal. Si kapak ni pun nampak la dua malaikat ini. Mungkin Allah buka hijabnya. Si kapak ni pun bersiap sedia lah nak menghalau malaikat menggunakan kapak ini. Tapi lain pula jadinya.

Malaikat tidak menyoal si mati tetapi menyoal si kapak ini.

Malaikat ; kau ni siapa ?
Si kapak ; aku penjaga si mati ni.
Malaikat ; kau pegang ape tu?
Si kapak ; kapak.

sampai lah hari ke 39. Malaikat mungkar dan nangkir berulang alik dan menyoal si kapak sahaja. Mana dapat kapak, potong kayu macam mana? Jual dekat siapa kayu tu? Hutan mana di tebang? Kapak ini? Kapak itu. Semuanya pasal kapak.

Dan sampai la ke hari yg 40, orang ramai pun datang nak membuka kubur tersebut. Si kapak ini pun terus keluar. Dan berkata, kau orang amik lah semua harta harta yang aku dapat ni. Amik lah, aku tidak mahukannya lagi. Aku mahu pulang sekarang juga. Amik je lah semua harta harta ini.

Semua kehairanan. Sesampai nya di rumah, isterinya bertanya, eh bang ! Mana harta harta yang sepatutnya abang bawa pulang? Kau tau tak, selama aku duduk di kubur, malaikat menanyakan aku soalan hanya pasal kapak sahaja. Belum masuk bahagian lain lagi. Aku yang hanya ade sebilah kapak ni, sudah banyak soalan ditanya, apetah pula kalau aku mempunyai harta yang banyak. Sampai bila akan di soal di dalam kubur ? Isterinya diam dan tersenyum. Dan suami berkata, tidak mengapa. Biar kan dengan sebilah kapak ni sahaja, tapi kita manfaatkannya sebaik mungkin. Manfaatkannya ke jalan Allah.

Korang sure tau moral of the story kan? Jadi pikir pikir kan lah :)
source : Fafa

Saturday, July 17, 2010

Bz

Assalamu'alaikum...

Maap blog nih agak bersepah ....dan bnyk post yng still dlm draft,...lau ada kesempaatn waktu,insyaallah akan lebih teratur dan lebih bnyk lgi post yng bru akan muncul ......

salam wailalliqok............^_^...............

Wednesday, July 14, 2010

Kenapa?

Assalamu'alaikum.....

Kenapa dngn dia?
Apa masalah dia?
Perempuan2.......
Memang lumrah dunia ka andai perempuan suka menfitnah dan mengumpat?
Haih, xtau la....
Nnti aku tulis artikel sal mulut....insyaallah....
Haaa....cite pasal mulut,aku terasa sdih plak sbb, buku yng aku buat puisi tentang mulut da hilang....
tu senanya pocket note book.....sedih la coz de wat nota kim n phy kat dlm uh...
Time2 boring aku karang la 1 puisi....ta smpat na transfer dlm buku lain....da hilang...
Rugi3....
Xtau la ilham yng sama akan dtng blik@x....
Harap2 dipermudahkan tuk karang blik puisi uh...
Smbung cite.....
Time uh kat tuisyen.........
Kat tempat tuisyen uh,aku sorang je palajar laki kat situ....smua prmpuan,termasuk la ckg....
Time ckg sedang ngaja,mereka (dak2 klas aku je) berbisik........
Aku un xtau apa yng dibisikkan


eyt,nntilah smbung......de hal....wassalam....

Tuesday, July 13, 2010

Pengumuman

Assalamu'alaikum....

Ha,blog ni x sempat di update....still in renovation.....
sangt bz....wassalam

Di tuisyen

Isnin                                                        12/7/2010


Haih.....hari ni blh plak terlajak tido.....
Senanya da bngn kul 3 ptng uh.......juz rehat setngah jam je after blik skul.......
Tp saja je smbung bring.....tup tup .......
Tetido ......... ZZzzzzzzzzzz.........
Sedau2 je ibu aku ckp ummi dtng....
Ibu aku kejutkan......
Menjerit2 die , " Zudin ......!!! Bangun.........Da nak kul 5 da.........Tuisyen2.......nih,mak Hajar(Ummi) dtng....."
Bingkas aku bangun trus gi basuh muke....
Smbil aku bngun aku bertanya , " bu,bile ummi dtng? "
Ibuku menjwb " Dari kul 3 lgi zudin ...Siap kejutkan kau skali.....da kau x seda2....
Alamak,malunya....
Haiyo.......




Bakal bersmbung

Sunyi + Sepi

Bismillah ..........

Assalamu'alaikum.....
Haih,jarang betul aku update bende blog nih.............
Macam2 cite na cite,tp ta sempat seyh........
Slalu sngt Bz....
Aku un xtau ape yng aku bz sngt....huhuhu
Xpela.....Asalkan blog ni ade bende na dibaca untuk korang ckup r....ehehehe
Pape pun,syukran coz bce cerita merepek aku....
n Korang leyh "keep in touch" at

Ym : Izzuddin_chaosboy2002@yahoo.com
Fb/mys : Izzudin_chaosboy@yahoo.com
Hp : 999

K lah...Salam wailalliqok...

Thursday, July 8, 2010

Haiyo

7/7/2010

Arini makanan kau abis......
Punya lowat nya die nih.....
Berlari sana ........... Berlari sini......
Mengiau-ngiau x tentu pasal..........
Mcm orng x betol............
Kesian aku tengok kau..... Xkeruan.....
Nah......aku bg kau nasi+ikan masak kicap+ikan goreng special punya.....
Haiyo.............die x terbau ikan ka?
Buat derk je....Tadi Cakap lapa....
Aku amik kepala kau aku letak kat nasi.....
Kau lari....
Selepas 20 Min memujuk.....
Aku give up..........
Aku biarkan makanan uh....
Aku ngadap tngk Titanic smbil duk dpan laptop....
Sedang aku sedap2 duduk atas kursi ............
Aku tolak tarik tolak tarik.....
Xprasan blakang uh ade Makanan kau.....
Bgus....
Sekarang da bersepah.....
Pas uh sape nak makan uh?
Da la....
Aku na gi kmas jap...
ehehehehe
Terima kasih kerna membaca post yng merepek nih.........^_^...........

Sunday, June 20, 2010

Fuh

20/6/2010..


Mak oi.......Arini rjin btol ibu aku arini .....mcm2 die wat.....ingtkan juz bersihkan van......skali polish van uh....huhuhuh.....
berkilat tu......
sdang aku tngk van yng berkilat tuh,tibe2 van uh kotor balik.......eh,ape ni?
ingtkan taik burung,upenye abu.....!
berdekatan ngan umah aku uh de perumahan india....die bakar smpah....smpai merebak kat tmpt lain......
amik kau......! kbakaran besar....enth pape la.....bakar smpah smpai jd cm tuh.....
abu berterbangan......haiyo....da kotor blik van uh....
tibe2 ibu aku kluar dri van,bru abis lap bhagian dlm van....
pe lg,report la sama die....
Aku : bu,tngk uh....da kotor....
Ibu : Eh,alamak....! spoil btol la....
 N then ,die lap blik....punye la rjin....pas uh ktor blik.....aku smbungkan ......n then bia je la....mlas nk lap da.....hee~
Pengjaran : pk dlu sblum membakar.....jngn nyusahkan orng lain.....ahahah.......^_^........

Sunday, June 13, 2010

Sedih3...

13.6.2010                    3.50 a.m



Da suda...Ape da jd ngan blog aku ni? huhuhu

Senarai Dosa2 Besar dari Kitab al-Kaba`ir

Al-Imam Azzahabiyy menyenaraikan dalam kitabnya "Al-Kabaair" jenis dosa-dosa besar melibatkan perkara-perkara seperti berikut: 

01 - Belajar ilmu lalu tidak menerangkannya
 
02 -Persaksian palsu
 
03 - Berjudi
 
04 - Bersumpah palsu dan bohong
 
05 - Berbohong
 
06 - Tidak istinjak selepas kencing
 
07 - Perempuan pelacur
 
08 - Berbuat zalim terhadap yang lemah
 
09 - Berdebat dan memusuhi
 
10 - Bersifat dayus
 
11 - Bercakap kasar dengan orang tua
 
12 - Dusta nama Allah dan rasulnya
 
13 - Derhaka pada suami
 
14 - Derhaka pada hamba Allah
 
15 - Hakim yang zalim
 
16 - Homoseks
 
17 - Menipu dalam timbangan
 
18 -al-Abd al-Aabiq /iaituhamba yang lari dari tuannya
 
19 - Lelaki menyerupai wanita ( al-mutasyabbihin binnisak )
 
20 - Lari dari medan perang di jalan Allah
 
21 - Membunuh manusia
 
22 - Membunuh diri sendiri
 
23 - Mengamalkan sihir
 
24 - Meninggalkan sembahyang lima waktu
 
25 - Meninggalkan sembahyang jumaat
 
26 - Menderhaka ibu bapa
 
27 - Memutuskan hubungan silaturrahim
 
28 - Melakukan zina
 
29 - Makan harta anak yatim secara tidak betul
 
30 -Mengumpulkan kekayaan haram
 
31 - Memberi dan menerima rasuah
 
32 - Melabuhkan pakaian kerana berlagak sombong
 
33 -Berurusan dengan riba
 
34 - Minum arak
 
35 - Mencuri
 
36 - Merompak
 
37 - Melakukan kezaliman
 
38 - Melakukan pengkhianatan
 
39 - Mengungkit-ungkit pemberian
 
40 - Mengingkari janji
 
41 - Memfitnah
 
42 - Mengutuk orang islam
 
43 - Merasa aman dari kemurkaan Allah
 
44 - Menipu harta rampasan
 
45 - Melampaui batas
 
46 - Menuduh zina terhadap orang baik
 
47 - Memakai emas dan sutera (bagi lelaki)
 
48 - Mempercayai nujum dan sihir
 
49 - Wanita menyerupai lelaki ( al-Mutasyabbhihatu birrijal )
 
50 - Mencari-cari kesalahan orang lain
 
51 - Menganggu orang lain
 
52 - Menganggu tetangga
 
53 - Menyakiti dan memaki orang islam
 
54 - Mengintip dan membuka rahsia orang
 
55 - Mencaci sahabat Nabi
 
56 - Mengurangi wasiat
 
57 - Mengingkari takdir
 
58 - Putus asa dari rahmat Allah
 
59 - Penipuan dan kezaliman terhadap orang bawahan
 
60 - Riak dan menunjuk-nunjuki
 
61 - Syirikkan Allah dengan sesuatu yang lain
 
62 - Sombong serta angkuh
 
63 - Sembelih untuk selain Allah
 
64 - Tidak mengeluarkan zakat
 
65 - Tidak berpuasa di bulan ramadhan
 
66 - Tidak mengerjakan haji sedangkan bermampuan
 

Saturday, June 12, 2010

Buat Malu je...

11/6/2010

Hari ni aku kluar, nk gi 7e....nk bli topup....
time nk kluar taman prumahan aku uh,aku tersermpak ngan seorang tabligh...
Aku naik moto an....so,aku senyum je la kat die....
die wat derk je.....
haih...
aku geleng je la kepala....
n die trus jalan....
plik btul la die uh....
buat malu aku je....
senyum sorang2...huhuhu
smpai je 7e,topup da hbis...
so,xdpt le topup....

Wednesday, June 9, 2010

Xtau

 1.30 a.m                             9.6.2010

Sdang aku duduk di hadapan laptop,tibe2 aku terdengar bunyi ambulance....dngn keinginan yng kuat,bingkas aku bngn dripda kerusi,....aku jenguk melalui pintu sliding rumahku.....eh,memang btul2 ambulance......bru nk bukak pintu pagar,ambulance daa beredar.....hmm....xpe la ....esok tau jugak....sambung duk dapn laptop....

p/s: ayat da mcm nk karang novel je....hik3....

Tuesday, June 8, 2010

sedih

Assalamua'laikum.....kalau ade msa,blog ni akan diselenggara....maaf la bersepah n x smpat nk cite smuanya....huhuh

Pelik...

Argh....! knpe kebanyakan laki Fanatic sngt kat Bola eyh ni? huhuhu....

Monday, May 31, 2010

Terkejut..

31/5/2010...      3.30pg

Haih,pg kang exam phy.....buku x sntuh...huhuh.....ayah aku blik kul 2.30 pg....blik2 je duk jap....minum....tetibe minx tlong on kan laptop.... Allah.....mlas btul nk on...lau on,terduduk lame....huhuhuh....

Tngk...! memang btul duk lme un.....sdang2 aku melayari internet,ceh...!  .......-.-'.......tibe,dngr orng ketuk2....Kuat btul.....eh,ade orng nk rompak umah aku ke? Punye la kuat ketuknya....Aku ingt an mainan prasaan td....haiyo...mkin kuat bunyi nye....

Apa lagi,bingkas aku bngn,carik arah bunyi....dngr cm kat tingkp blik ibu aku ....aku check ,xde pape un.....upenya kat dpur...adik aku yng f3 uh,Gi ketuk2 btol air die bab smut msuk....isyh3...ingt an de orng nk rompk umah aku...huhuhuh.....sekian,wassalam.....

Wednesday, May 26, 2010

Exam week.....

25/5/2010...

Oh,arini exam B.I....Alhamdulillah......SENANG....! senang nk fail la kot....huhuhu....soalan blh tahan la senang senanya....

Malam sblum exam,juz tido 1 jam je.....esok pg,bngn2,mcm2 bende aku langgar....pening bebenor......
Pk cm x nk gi skolah je....tp,xnk r ponteng exam.....syng la pulak......
SO,aku pegilah sk....
Smpai kat sk je....memang x keruan aku DIBUATNYA....lupe bwak buku literature la pulak.......da r 1 hape pun x bce...nmpk jash nga pegang bku,aku try minx die....nsb baik jash baik hati....die pinjam an bku...bce la 5min.....after msuk klas,smpai je kat meja exam.....haiyo......
ta larat bukak mata suda.....bce doa na jwb,tp gi tido.....aku x nk tido,tp kepala langsung x leh angkat.....
Hnmpir 1 jam berlalu,50min la kot... tibe2 de orng usik....upenye Cikgu Sazira suh bngun.....aku bngn la....tp mata x lrat lg r....aku tetido blik.....15min kmudian,ckgu kjut lg....
Cikgu : Awak pening ke? Xshat ke?
Zudin : Sakit kpala je....
Cikgu : Xsarapan ke pg td?
Zudin : Xpun...

Tp pda hakikatnye,aku pening bab x tido....huhuhuh....
Slpas uh,aku try bngn.....minum air...n wat krtas b.i uh......yng si Aqhwa n Zack, sebok plak...." Woi,yng ko bngn wat pe? Gi la tdo blik...!"  Aku wat derk je la.....fokus je....tnga2 wat tuh,blh plak aqhwa ngan zack nyanyi, " Tido Zudin...! Tido Zudin ..." Pe la msalah dieorng ni....aku still wat derk.....
tp tnga2 wat ,lapar la pulak....sje nk alas perut,aku makan r cloud 9.....tibe2 mirul kat sblah aku minx.....so,aku ckp r ,tunggu jap yeh...!tibe2,hamba allah yng bernama Aqhwa menjerit , "ko pahal zudin? bngn2 je mix jwapan kat mirul...! xtau malu ke?sape suh ko tdo ha? aku sbar je la....tibe2 la plak...pe r mslah die nk busy body,..1 klas tngk....
 pe lagi,aku cpai cloud 9 aku bg kat mirul.....n then aku trus wat keje.....hurm,.B.i paper 2 aku smpat siap ......walau un kpala sakit tenat.....

After rehat, B.i  paper 1....Blh tahan la jugak soalan nye.....aku blh jwb,tp x sempat la pulak.....section A je aku wat.....section B bru nk mule kan ayat...huhuhu....
Time wat B.i paper 1 dieorng tnye," weyh,ko xtdo plak...!" aku senyp je la....tp,before B.I paper1 start,aku bce bku contoh karangan.....smua dak laki yng lain dok wat bising....

er,t lah smbung....wassalam...

Sunday, May 23, 2010

Salah Amik...

23/5/2010

Arini cm biasa la,gi majlis ilmu...... arini sungguh memenatkan.....adelah sbbnye.....time nk pegi ke majlis uh,de bnyk kete lalu,so,aku x heran la....lg un,rmai yng bru blik pasar malam,so........

Xdela seram sngt.....tp time blik uh....MAK OI......! Memang menguji btol r.....1 lmpu jlan un x on.....rosak.....sdang diperbaiki......da la jlan uh gelap gulita......pastu,kne lalu kat semak samun......lalu tmpt ibadah agama lain.....n then,bnyk sngt pokok pisang.....lalu kbur la jugak......tmpat uh memang aku tau la.....ofcoz la keras......Maksud aku jlan raya keras....hahaha.....

Haih,memang da biasa......redah je la.....agak cuak la jugak.....aku lalu je la.....wat derk....memang nmpk cm2 un......na wat cmne....nsib baik x brape jlas...yng x brape jlas un da menaik an blu roma,apaetah lg lau nmpk terang2......memang kat pokok pisang tpi kbur tu .......................................................... tiap2 bulan makan darah kat situ je.....lalu je kat jalan uh,ade je la kmlangan....x tau bertuan ke x....da2..tutup cite....alahamdulillah,smpai umah dngn slamatnya....

Blik2 je,trus ltak beg,n then jenguk kat dpan...e'eh,dieorng nga tngk tb 3.....alahai,boringnya....cite hantu.....enth ape tjuk die...terpksa layan walaupun dlam hati nk bukak tv2,cite transporter....ehehhe.....walau un da tngk 2-3 kali,rse nk tngk lagi....best ah....after cite hantu yng merepek uh hbis,aku tukar tv 2....

tngk punye tngk,jam menunjukkan 12.40....time na hbis uh,die cite uh pasang lagu sdap.....best oooooooooooo.......................crik tjuk die x dpt2....dlam hati da terdetik,tngk r kang,on laptop,search....hahaha....akhirnya,aku,pe yng terdetik menjdi....ofcoz r...lau bab2 laptop ni,entah mengapa x leh dhalang....hahaha....upenye tjuk lagu die,  "life of a stranger".......sdap r gak....xtau rse pe....nk kata cm strawberi,x pulak....nk kata cm anggur,x jugak....entahla....hehehe....

after search,aku taip blog....skit je un....ni la blog nya.....nk taip bnyk lgi,tp ta smpat r....skrng jam menujukkan kul 3pg.....letih3....terasa haus la plak tekak....mlas bebenor nk gi dpur.....so,aku pegi je la ke blik aku bab dlam blik aku penuh ngan btol berisi air...memang aku susun btol2 uh.....slalu beli 100+,so,lau da hbis,bsuh n then refill air biasa.....aku amik la salah 1 btol 100+....mati2 aku pk tu air mineral yng aku da refill.....upe2nye air 100+ btul yng aku bli 2 ari lpas....enth cmne leh terletak kat situ....huhuh....lau da terasa skali ,memang hbis r sbotol uh....lg2 pnat....huhuhu....so,habislah air 100+ yng sbnar.....
senanya,tu je.....xdekeje taip bnde ni...hahaha....syukran kerna membaca...wassalam....

ERM...

Dugaan2.....aku da pnat2 tulis blog,terpadam smua la pulak....huhuhuh....

Wednesday, May 19, 2010

Exam .....Mcm2

18/5/2010....

Assalamu'alaikum.....Arini exam arab.....aiyo....aku langsung x study,malah x tdo malam tuh....huhuhu......
Letih la....
akan bersambung.....wassalam....

Tuesday, May 18, 2010

Aku tau........

18/5/2010...                                          8.45 p.m

Alhamdulillah....time tuh,aku bru blik dripda surau....da lme...........................xyah tau la...
n then,trus menghadap laptop...memang da terbukak....lpas maghrb memang aku bukak sbb nk defrag laptop ni.....aku duk dlm blik...biar laptop terbukak....sampai masa,gi surau....sesampai je aku kat umah(bru blik solat isya'),ape lg,hdap la laptop.....bru taged video ckg,tibe2 telefon rumah berbunyi....dngr2 suara prmpuan....mcm suara yng biasa aku dngr....

Oh,ibu kol....rupe nye suh amik brang anta kat umah hamba Allah ni.....jiran....ibu aku ade kat sna.....alhamdulillah,jiran uh baik hati.....aku memang mlas nk gi umah die,sbb...
ilmu die bleh than la....aku bukn x suke gi umah die,tp,adelah rahsianya..... aku tau,dan die tau....huhuhu.....
sbb2 yng len,
lau cite bab agma,msti lama punye....slalu pegi lpas isyak blik kul 2 pg...sdangkan bukan menuntut ngan die pun....juz bersmbang.....haih,da ibu suruh aku pegi jela....redha jela....

Smpai kat sana,memang la....x henti2 berckp.....aku tiap masa tngk hp,tngk masa...time tu nk cpat ,lupe pakai jam.....nsb baik bwak hp.....bile ibu aku + anak die(aku la tu),memang la,sembang sal agama,memang sdap...x henti2.....aku isau bebenor....esok da la exam...ni un smpat lg taip2 kat blog ni....huhuhuh....BM2....Esok turn kau plak....komsas x bce pape....enth bile la kau nk insaf....sjak f3,x aku jrang study .....nsb baik la x trun truk....exam ni x tau nk kata.....akhirnya,ibu aku bngn...nmpk gaya cm nk blik.....ingt an nk blik....smbang lg.....sembang smbil berdri 30min....ya Allah....aku duduk ibu aku berdri.....ibu aku duduk aku berdri.....ape kes la ni....last2 ustaz n ibu aku ckp,da2,henti.....lau x smapai bile nk henti...alhamdulillah....henti pun....nsb baik aku blik awl skit...dlm 11.30...n then trus hdap laptop jap....menaip smapai kul 1....study kul 2 kot....enth study ke x aku ni...huhuhu...pe2 pun,gudluck kat sape2 yng exam esok....wassalam...

Haih..

.18/5/2010                  2.00 a.m

Esok da exam? x study langsung....kne gi bli machine gun ni......huhuhu....arb plak tuh....nk tmbak pe la esok....

Wednesday, May 12, 2010

Orang Baru

11/5/2010

Pg tu, Form4&Form5 Dminta tunggu di tapak perhimpunan tuk menunggu gliran sesi photography......Fuh...! lme bebenor tnggu.....smentara menunggu,ckg norlina yng nguruskan klas f4 nk dptkan latest update sal dak2 f4.....so,die pas 1 kertas,suk slash dak2 yng da pndah.......

So,Faris(Ktua klas kiteorng) slash la...Da siap tu,aku minx krtas tu....nk check nme aku ....smada nma aku dieja ngan btul ke x.....da check,aku ternmpk,nama Shahidah Nabila bru tulis,tp di slash..memang die da xde....after that aku pas Faris,Die pas ckg.....Ckg check n then ckg  ckp kat Faris...." Eh,yng kamu gi potong nma Shahidah Nabila ni knp? Ckg Bru je tulis la....Faris jwb " Die kan da Pndah " ......Ckg jwb blik, " Die bru msuk la..."



Oh,kiteorng terkjut....Aku tertnye2 asl la die msuk blik sk ni.....tbe2 Fadlan tnye,Die sape?Lwa ke? Aku jwb la,blh tahan la jugak...die pndai ....mata sepet2,....oooo......ok2....

tbe2 muncul die bwak bku rujukan yng tbal2 kat tngn die.....msuk barisan.....waa.! Dak bru....hahahaha......

Ape2 pun Slamat Kembali....Korang...! Ble nk blik sni blik? HuHuhuhuhu.......x sbar tnggu yng len blik....hahahahahaa..... k lah,tu je....wassalam

Entah Pe2 la....

11/5/2010..

Seorang Hamba Allah,jiran Aku.....die manager......arituh,aku bru blik sk....bru je na lelalp an mata ats katil.....tetibe,hp berbunyi.....aiyo....sape ni? No. yng aku x knl ....

Aku jwb.....die ckp,tlong dtng kdai....aku tnye la asl? upenye juz sal komptr.....die tnye,cmne nk save after taip? aiyo....manager syarikat tnye aku cmtu....aku tlong je la....n then aku blik umah.....

Ade lg die minx tlong,tp da x ingt....n td....aku bru nk kluar umah....die pnggl aku....aku rse,ni msti sal komptr.....msuk je umah die,nmpk laptop....wah...! da mju....pakai laptop.....tp die x reti cocok pendrive cmne....cm klakar je....n then minx tlong aku bukak n prsentation work die.....aku tlong,tibe2 istri die kluar....die tnye,da blh cocok? Suami die jwb,da2...dak ni buat,ofcoz la blh.....istri die ckp, " bnyk lg bende yng abg kne blajar ngan zudin ni ".....aku pun,almak ai....pe la ni......aku senyp je la....bukn pape sngt pun ,tu pun nk puji2....tp alhamdulillah................n then aku blik umah....x jd kluar....smbung tngk tb......Tngk Badminton....Oh , Malaysia klah ngan Jepun....! Beregu n single....22 kalah...hhuhuhuh.....takziah....wassalam...

Friday, April 23, 2010

Tatau PART 2

23/4/2010                      12.30A.M

Aku trus mencube kau.....akhirnya berjaya....excitednya....hahaha...

p/s : Enth pape.....merepek je lbih ni....

Tatau...

17/7/2010


Eh,aku bru dpt kau....trima kasih ibu.....
Eh,aku ta rti gune....aku main tkan2.....
Eh,autorun.....oh,aku fham pe na wat....
Da install.....Aku launch kau...Eh,kau berkelip-kelip....
Tp,failed.....Haiyo...kelip jeje reti.....
1jam aku mencoba....ta blh...
Malam tu cina tu kol,minta no. siri....
Upenye die ta sah kan lgi....
Patutla cube2 ta blh2....
Aku test lg.....eh,da blh....
Tp ta de effect pun....Akhirnya effect kau kluar..
Oh,tq...Hang...!
Waiting............... . . . . . . . . . . . . .
Bile kau nk running like usual.....
Sbar punye sbar...
30Min berlalu....kau ok kmbali.....hahaha....tq...
Tp,ta de pape perubahan....Aku restart....
Kemudian....
Aku cocok lg....perkara sma terjd.....aku ta tunggu ko da..
Aku tkan butang start lme2....ko pdam....alhamdulillah,,
Aku start ko blik .....aku cocok lg.....bende yng sma terjd....
Aku opp kau trus.....na tnye pda orng yng lbih arif sal kau....
Eh,orng  yng arif tu bz.....stlah dua hari,ta jumpe2....aku try lg....
Kau msih dgil....wat perkara yng sma...hang..!
n then ok.....eh,aku tngk kau lmah sngt....aku tkan2 ta blh...cian.....
Entahla...maybe line ats bukit ta dpt kot....
BROADBAND .....! HAHAHA.....:-D

Thursday, April 22, 2010

entahla....

Argh...! Entah bile dpt duk dpn laptop 24jam n edit mys,blog dll....huhuhuhu

Explor...

21/4/2010            3.00 A.M

Assalamu'alaikum....oit korang yng kat seratas....bunyi cm sdih je....Aku bru bce blog korang.....mcm2 cite la...slah satunya,ta snggup tnggal kan mak la...ape la...cian korang....tp ta pe.....yng pnting blaja....tbahkan hati.....ceh fatin.....sdih je bunyi nye.....bunyi nye lbih kurang cmni an?


ALONG SAYANG UMMI ,
ALONG RINDU KELUAR DENGAN UMMI,
ALONG RINDU BERCERITA DENGAN UMMI,
ALONG RINDU BERGELAKTAWA DENGAN UMMI,
ALONG RINDU KONGSI MASALAH DENGAN UMMI,
dan yang pasti,
ALONG RINDU SEGALA-GALANYA DENGAN UMMI =((


Yang adilah lain la plak hal die....tension la...ape la.....nsib baik ko da pegi seratas .....lau tak kiteorng yng tension.....hahaha.....ko apmcm kat sna ha?bnyk tnye lagi?hahaha.....
Ape2pun,aku doakan korang smua yng kluar dpt sesuai kan dri....
da pegi,jngn patah blik ye...! Hahahahaha.....
p/s: kiteorng cbar korang,mne yng the best......yng stay or yng kluar dri sk..... 
Wassalam... 

Lain yng diingini,lain pula yang aku buat...

22/4/201                2.00 A.M

Alhamdulillah dpt carik lgu upin&ipin tu tuk drama....tp lirik nya ta dpt crik...ye lakan ,tjuk lgu die aku ta tau...smbil2 crik lrik,lirik lain pulak aku gi copy.....:slah satunya...



Penyanyi: P. Ramlee
Tajuk Lirik Lagu: Bahasa Cinta
Tiada kata secantik bahasa
Untuk ku puji adinda
Tiada gambar secantik lukisan
Nak kutunjuk perasaan
O dinda puspa gemala
Mengharum jiwa
Hemm... Hemm
Dinda puspa gemala
Mestika kanda

Namun musim berubah
Suasana bertukar
Tapi ikatan mesra
Sikit pun takkan longgar
Tiada kata secantik bahasa
Untuk kupuji adinda



hahahaha....mcm2 lg la....n then duk layan si azfar.....mcm2 la cite....cite sal drama....n cite sal fb...n die sbuk plak tnye aku,asl tdo lmbt.....sdangkan die pun sama.....aku tnye asl on9 pg2 bute ni....die ckp nga tnggu bola....huh...! sanggup an....plik2 je....aku ta tngk bola....dlm klas slalu kne perli....snyap je la....
oh ya....smbung wat keje....wassalam....hahaha...

wah...!

22/2/2010..... 1.30pg


Wah...! dahsyat la....tetibe internet laju....alhamdulillah.....dpat la crik bende tuk drama...tp ta tau pe tjuk nye....nga search ni....huhuh..

Wednesday, April 21, 2010

Bertambah.....

19/4/2010.

Oh.....sdang aku blaja Math,ceh ,blaja....ye....aritu aku ta tdo dlm klas k....hahaha...
sambung blik.....time kiteorng sdang blaja,tetiba ckg norlina(ta tau la btul ke ta ejaannya),ckg yng menguruskan/menyusun atur dak2 f4, telah mengetuk pintu klas kami...hahaha...ayat.....

Kiteorng smua toleh blakang.......tettiba............!
"ok klas....kamu de palajar bru"........gembiranya....! hahaha....almaklumlah klas kiteorang kekurangan ahli....
alangkah terkejut nya,dak laki....hahahaha....kiteorang menjeritla....keseronokan....yelakan ......laki....de 5 orng je dlm klas ni.....skit BEBENOR.....alhamdulillah de orng bru.....

Nnti Sambung...ltih....!

Sambungan bende yang merepek...

Assalamu'alaikum....Oh,aritu aku kate berhenti....mcm2 berhentila.....skrng,sdang mula kembali.....cube mengubah dri ....insyaALLAH....sahabatku yang jauh,harap mengerti....wasssalam....syukran...!

Gila...

21/4/2010                      2Pagi.....

Sedang aku leka didepan laptop,menaip&berbagai bende yng aku sdang aku lakukan,aku rse semacam ....ade yng x kene je raasenya.....n sjuk sngt...

Tibe2 aku terfkir," eh,pintu pgar aku ni da kunci ke blum....?" kemudian,aku mengatur langkah tuk ke pintu....
Astaghfirullah......pintu pagar terbuka luas....pintu sliding pun terbuka luas....kalau la pencuri nk masuk,ta bunyi langsung .... Memang terbuka luas....mcm orng tngh wat jamuan.....huh...! pastu aku masuk dlm blik n amik kunci....eh,kunci rumah pun ilang? Aiyo......aku carik kat tmpt kunci tade....tepi tb tade.....trus aku masuk blik amik kunci mto....kat knci mto de master key...so,pakai tu je la.....

Alamak....peningnya kepala.....stop la dlu....t smbung....salam wailalliqok.....

Modul Baru

20/4/2010

Assalamu'alaikum.....oh ya kwn2 yng tlah meningglkan smksi......hehe....klas kiteorng,4 karisma telah pun berjaya menyiapkan 1 modul syariah.....Modul ini diterbitkan disebabkan kiteorng mlas buat notasyariah....maybe la.....but lg senang na ingt coz kne wat latihan n lbih ringkas.....lgpun,pengetua cume perlu check modul kiteorng je....ta perlu bku nota lg....hehehe...kan senang tu....

argh...! nnti la aku smbung......ltihnya....wassalam....

Ganggu2....

21/4/2010       2.05Pagi
Sedang aku tngh menaip,tibe2 muncul suara perempuan dri blakang aku....mlas aku na lyan.....huh....! slalu mcm ni....tp ni better skit la then previous story.....t aku cite yerk..! tu pun lau smpat la...

Plik....

21/4/2010..

Eh,aku plik la ngan adik aku yng tahun3 ni.....alarm jam tngan die berbunyi kul 2pg...ta de keje set time2 cmni.....or die ta reti pakai jam....hahaha....^_^....Ganggu aku na menaip je....

Ideologi Kamal Atartuk Di Turki

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt/ROK.
2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tie dan topi (sesuai dengan kehendak barat)
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di sebuah parti umum yang pertama di Ankara.
4. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden"
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
8. Mengambil arkitek-arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya di seluruh bandar Turki.
9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan
10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.
11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan
12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.
13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.
14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.
16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara Islam
17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
18. Menganggap dirinya Tuhan sama seperti Firaun.

Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya "siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal?". Oleh kerana takut, askar tersebut menjawab 'Kamal Atartuk adalah tuhan". Beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.

KEMATIAN KAMAL ATARTUK YANG MENYEKSAKAN

Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia.

Antaranya ialah:
1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki di mana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung
3. Penyakit darah tinggi
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24jam.

Pembantu-pembantuny a juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau. Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang. Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk. Allah itu Maha Besar, panasnya tak juga hilang! Pada 26 September 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau. Mayat ini diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya .

Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya (saya tak dapat nak bayangkan bagaimana tanah tidak menerimanya) . Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke alam muzium yang diberi nama Etna Grafi (kalau tak silap dengar) Ankara selama 15 tahun (sehingga tahun 1953).

Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan mar-mar beratnya 44 ton. Mayatnya ditanam di celah-celah batu mar-mar.

Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa "jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!"

Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Renung dan fikirkanlah!

Ta de keje

Dini hari menjadi sepi
Bila cinta kepadanya kian pudar
Pabila terbenamnya sang mentari
Yang menyinari segala alam maya
Bilamana hati semakin hitam terbelenggu
Dengan sebuah perasaan rakusan duniawi
Dengan setitis perasaan amarah,tamak,dengki.
Manusia kini makin tenat perilakuNYA,
perikemanusiaanNYA,
Hasad dan dengki terus berkuasa
Menguasai hati  dan minda manusia yang waras
Dalam dunia intelektual.
Apalah erti sebuah kemerdekaan,
Jika penjajahan minda&jiwa masih bergema,
Jika laungan kelam hati masih berleluasa.
Apalah erti sebuah kemerdekaan,
Jikalau minda mu masih kolot
Masih susah melihat orang susah
Masih susah jua melihat orang senang
Bukannya taarif merdeka kamu pegangi
Bukannya erti bebas yang kamu kecapi
Kesengsaraan orang yang kamu cintai
Puaslah wahai penghasad.

Saturday, March 20, 2010

Berhenti......

Erm.....sjak minggu lpas,aku berhenti......

Berhenti menulis ape yng dilalui oleh hidup ini.....
Entah mengapa,aku mlas dah nk menulis....
Berhenti.....
Berhenti mengambil serious.....
Berhenti menaip.....
Berhenti study.....
Berhenti mengambil Berat tentang dri ini....
Entahla........

Monday, March 1, 2010

Masalah...

Assalamu'alaikum....maaf la....x smpat nk completekan blog ni....nnti kalau de masa akn di update & edit blik...bnyk lagi yng perlu di touch up....^_^.....

About Coca Cola & Pepsi








For those of u who LOVE Coke/Pepsi. Just when you thought you knew everything.


The Truth about THEM :


1) To clean a toilet:-

• Pour a can of Coca-Cola into the toilet bowl.
• Let the "real thing" sit for one hour, then flush clean.
• The citric acid in Coke removes stains from vitreous china.
• No scrubbing, no sweat - guaranteed.

2) To remove rust spots from chrome car bumpers:

• Rub the bumper with a crumpled-up piece of aluminum foils dipped in Coca-Cola.
• Much economical than the stuff from Smart Shop.

3) To clean corrosion from car battery terminals;

• Pour a can of Coca-Cola over the terminals to bubble away the corrosion.

4) To loosen a rusted bolt;

• Applying a cloth soaked in Coca-Cola to the rusted bolt for several minutes.

5) To remove grease from clothes;

• Empty a can of Coke into a load of greasy clothes, add detergent, and run through a regular cycle.

6) The Coca-Cola will help loosen grease stains. It will also clean road haze from your windshield.



Kbnrannya, Coke akan menghakis calsium dlm bdan.....

Dibuktikan apabila seorng saintis meletakkan telur kedalam coke dan  dibiarkan selama setahun.....hasilnya?cengkerang telur dah tiada n tlur tu hmpir larut dlm coke....

Moralnya !!!

.minum blh,juz jngn slalu.....n after minum,don't forget tuk minum 8 gelas sehari untuk recycle toksik dlm bdan k?kite da tau bende ni x elok,better elakkan....k?

wallahu'alam....

Tentang Air



"Tubuh terdiri daripada hampir 70 peratus cairan dan kita hanya boleh bertahan selama kira-kira satu minggu hidup tanpa air. Tetapi mengapa air itu baik untuk tubuh? Di sini disenarikan lima alasannya:

1.Air belih menyejukkan

Waktu tengahari yang begitu panas kadangkala kita tidak sedar bahawa tubuh kita sedang berpeluh. Peluh boleh mengingatkan kita untuk segera minum air. Sebab jika tidak cukup air untuk memproduksikan peluh, volume darah akan menurun sehingga sistem sirkulasi akan bermasalah. Kesannya antara lain, pening dan mengalami kesukaran bernafas.

2.Mengumpulkan zat2 makanan

Air membantu memindahkan zat-zat makanan melaui aliran darah ke pelbagai bahagian tubuh, mengikut keperluan bahagian itu sendri. Juga beberapa zat makanan yang larut dlm air sehingga diserap dgn air.

3.Mempermudah proses pembuangan

Jika seseorang itu kekurangan air dalam badan, maka akan mudah menjadi sembelit. Sembelit blh menyebabkan org sukar mebuang air besar kerana najis mengeras. Ia sekali gus menyebabkan anggota tersebut mengalami kesakitan.

4.Menjaga kulit tetap halus

Sel memang mengandungi air, kerana itu bekalan yang cukup akan menjadikan kulit kita lebih halus dan sihat. Kekurangan air bukan sahaja membuat kulit menjadi kusam dan bersisik tetapi juga , seseorang itu cenderung kelihatan lesu dan jika terjadi cirit birit, mereka akan kelihtan lebih uzur.

5.Bebas dari batu karang

Batu karang terjadi sewaktu sisa badan yg tidak terpakai atau komponen lain yang melalui ginjal atau buah pinggang bergabung dengan bahan buangan lain. Jika kekurangan air dalam tubuh, maka akan terbentuklah batu kecil seperti pasir dan tumbuh sebesar batu. Jika kita banyak minum, batu-batu itu akan keluar di bawa oleh air.

Sesetengah org menunggu hingga betul-betul dahaga baru mereka minum segelas air sedangkan sebnarnya haus adalah petanda awal daripada dehidrasi kekurangan cairan dalam badan.



Apakah yang tersirat dalam air paip yang setiap hari kita gunakan??????

Air paip yang disalurkan ke tempat kediaman mengandung 5K iaitu :

1. Kotoran
2. Karat
3. Klorin
4. Kuman
5. Kimia

Kandungan Kimia dalam air dan penyebab kepada penyakit :

1. Aluminium - menyebabkan cepat tua dan alzhiemer.

2. plumbum - penyebab kanser.

3. Asbestos - penyebab kanser

4. Arsenik - penyebab kesakitan, kerosakan dan kematian.

5. Kadmium - penyebab darah tinggi, penyakit buah pinggang.

6. Nitrate - penyebab kanser

7. Fluorida - penyebab pertahanan badan rendah dan sakit jantung

8. Merkuri - Kerosakan otak dan urat saraf

9. Klorin - penyebab kanser darah.

10. Strontium 90 - penyebab anemia, leukimia dan kanser tulang.

 Selain Itu juga,H2O mempunyai pelbagai faedah dan keajaiban..
 
Inilah keajaiban air yang sangat luar biasa. Ternyata air dapat mendengar dan molekulnya berubah bentuk (Luar biasa…!!!).
Dalam kitab-kitab tafsir , ayat tadi diertikan bahwa tanpa air semua akan mati kehausan. Tetapi di Jepun, Dr. Masaru Emoto dari Universitas Yokohama dengan tekun melakukan penelitian tentang perilaku air. Air murni dari mata air di Pulau Honshu didoakan secara agama Shinto, lalu didinginkan sampai -5oC di laboratorium, lantas difoto dengan mikroskop elektron dengan kamera kecepatan tinggi. Ternyata molekul air membentuk kristal segi enam yang indah. Percobaan diulangi dengan membacakan kata, “Arigato (terima kasih dalam bahasa Jepang)” di depan botol air tadi. Kristal kembali membentuk sangat indah. Lalu dicoba dengan menghadapkan tulisan huruf Jepang, “Arigato”. Kristal membentuk dengan keindahan yang sama. Selanjutnya ditunjukkan kata “setan”, kristal berbentuk buruk. Diputarkan musik Symphony Mozart, kristal muncul berbentuk bunga. Ketika musik heavy metal diperdengarkan, kristal hancur.
Ketika 500 orang berkonsentrasi memusatkan pesan “peace” di depan sebotol air, kristal air tadi mengembang bercabang-cabang dengan indahnya. Dan ketika dicoba dibacakan doa Islam, kristal bersegi enam dengan lima cabang daun muncul berkilauan. Subhanallah…..
Berikut adalah gambar keajaiban air tsb :
Ketika dibacakan doa untuk kesembuhan didepan sebotol air maka terekam kristal seperti gambar dibawah:
http://prayudi.files.wordpress.com/2007/10/prayer.jpg?w=190&h=251&h=229
Ketika dicuba dibacakan doa Islam, kristal bersegi enam dengan lima cabang daun muncul berkilauan.
http://prayudi.files.wordpress.com/2007/10/islam-pray.jpg?w=223&h=173&h=169
Ketika diputarkan musik symphony Mozart, kristal muncul berbentuk bunga.
http://prayudi.files.wordpress.com/2007/10/mozart.jpg?w=179&h=163&h=176
Ketika musik heavy metal diperdengarkan, kristal akan hancur.
http://prayudi.files.wordpress.com/2007/10/metal.jpg?w=223&h=143&h=157
Kristal air ini merakam lagu ‘Imagine’ dari John Lennon. Spt lagunya, kristal ini unik dan indah. Setiap elemen tumbuh dg harmonis.
http://prayudi.files.wordpress.com/2007/10/imagine.jpg?w=232&h=201&h=174
Saat diungkapkan ‘war’, kpd kristal air (sebelah kiri), maka bentuk kristal ‘peace’ (kanan) terpecah oleh benda mirip pswt (WTC pd 9 Sept). Gb dirakam sblm kejadian.
http://prayudi.files.wordpress.com/2007/10/war-peace.jpg?w=249&h=114&h=114
Selanjutnya ditunjukkan kata ”malaikat” : terbentuk rantai dg kristal hexagonal yg indah (gambar kiri) dan ketika ditunjukan kata “setan”, kristal berbentuk buruk dg bola api ditengah (gambar kanan).
http://prayudi.files.wordpress.com/2007/10/angel-demons.jpg?w=288&h=305&h=251
Kristal air yang dirakam dari mata air yg masih jernih di Jepun.
http://prayudi.files.wordpress.com/2007/10/spring-wtr.jpg?w=190&h=179&h=164
Dr. Emoto akhirnya berkeliling dunia melakukan percubaan dengan air di Swiss, Berlin, Prancis, Palestina, dan ia kemudian diundang ke Markas Besar PBB di New York untuk mempresentasikan temuannya pada bulan Maret 2005 lalu. Ternyata air bisa “mendengar” kata-kata, bisa “membaca” tulisan, dan bisa “mengerti” pesan.
Dalam bukunya The Hidden Message in Water, Dr. Masaru Emoto menguraikan bahwa air bersifat bisa merakam pesan, seperti pita magnetik atau compact disk. Semakin kuat konsentrasi pemberi pesan, semakin dalam pesan tercetak di air. Air bisa mentransfer pesan tadi melalui molekul air yang lain. Barangkali penemuan ini boleh menjelaskan, kenapa air putih yang didoakan mampu menyembuhkan pesakit. Dulu ini kita anggap musyrik, atau paling sedikit kita anggap sekadar sugesti, tetapi ternyata molekul air itu menangkap pesan doa kesembuhan, menyimpannya, lalu vibrasinya merambat kepada molekul air lain yang ada di tubuh si sakit. Tubuh manusia memang 75% terdiri atas air. Otak 74,5% air. Darah 82% air. Tulang yang keras pun mengandung 22% air.
Air putih galon di rumah, bisa setiap hari didoakan dengan khusyu kepada Allah, agar anak yang meminumnya saleh, sehat, dan cerdas, dan agar suami yang meminum tetap setia. Air tadi akan berproses di tubuh meneruskan pesan kepada air di otak dan pembuluh darah. Dengan izin Allah, pesan tadi akan dilaksanakan tubuh tanpa kita sadari.
Bila air minum di suatu kota didoakan dengan serius untuk kesalehan, insya Allah semua penduduk yang meminumnya akan menjadi baik dan tidak beringas. Rasulullah saw. bersabda, “Zamzam lima syuriba lahu”, “Air zamzam akan melaksanakan pesan dan niat yang meminumnya”. Barangsiapa minum supaya kenyang, dia akan kenyang. Barangsiapa minum untuk menyembuhkan sakit, dia akan sembuh. Subhanallah . Pantaslah air zamzam begitu berkhasiat karena dia menyimpan pesan doa jutaan manusia selama ribuan tahun sejak Nabi Ibrahim a.s.
Bila kita renungkan berpuluh ayat Al Quran tentang air, kita akan tersentak bahwa Allah rupanya selalu menarik perhatian kita kepada air. Bahwa air tidak sekadar benda mati. Dia menyimpan kekuatan, daya rekam, daya penyembuh, dan sifat-sifat aneh lagi yang menunggu disingkap manusia. Islam adalah agama yang paling melekat dengan air. Shalat wajib perlu air wudlu 5 kali sehari. Habis bercampur, suami isteri wajib mandi. Mati pun wajib dimandikan. Tidak ada agama lain yang menyuruh memandikan jenazah, malahan ada yang dibakar. Tetapi kita belum melakukan zikir air. Kita masih perlakukan air tanpa respek. Kita buang secara mubazir, bahkan kita cemari. Astaghfirullah.
Seorang ilmuwan Jepun telah merintis. Ilmuwan muslim harus melanjutkan kajian kehidupan ini berdasarkan Al Quran dan hadits.
“Dan Kami ciptakan dari air segala sesuatu yang hidup.” (QS. Al Anbiya : 30).

http://3.bp.blogspot.com/_RYvdY1VFzDU/SdTjuENMO6I/AAAAAAAAAGY/qOmmkR-C4m4/s200/108737201.jpg
Kajian saintifik di Jepun: Dr. Masaru Emoto dari Universiti Yokohama dengan tekun melakukan penyelidikan tentang perubahan molekul air. Secara ringkasnya molekul air berubah menjadi cantik apabila diberikan kata-kata yang baik dan bertukar menjadi buruk apabila diperdengarkan ungkapan-ungkapan yang buruk.  Berdasarkan kajian Dr. Masaru Emoto, molekul air yang tercantik ialah yang diberikan kata "Love and Gratitude"
http://1.bp.blogspot.com/_RYvdY1VFzDU/SdTjtzpjyHI/AAAAAAAAAGQ/0cRbG_nor6g/s200/love.jpg

Bentuk Kristal yang cantik dari air yang diberikan kata-kata yang baik
http://2.bp.blogspot.com/_RYvdY1VFzDU/SdTjuurJdSI/AAAAAAAAAGg/ds_t1-j1HLk/s200/biwako_lake.jpg
Bentuk kristal air yang buruk kesan dari ungkapan yang tidak baik

APA KAITANNYA DENGAN PELAJAR KITA?

70%  dari badan manusia adalah air, justeru kalau kita sentiasa memberikan ungkapan yang baik maka seluruh air dalam tubuh manusia akan bertukar menjadi molekul yang cantik.  kecantikan dari dalam ini akan terserlah pada wajah , sikap dan perwatakannya... Subhanallah.. dalam Islam kita ada banyak kalimah yang cantik... yang boleh kita ungkapkan untuk diri kita sendiri dan anak-anak didik kita... Guru-guru yang mengungkapkan kata-kata yang baik bukan sahaja mencantikkan molekul bendalir dalam tubuhnya malah orang di sekelilingnya!

BUKTI AL QURAN

http://2.bp.blogspot.com/_RYvdY1VFzDU/SdTnAZoat9I/AAAAAAAAAGw/nRYq9ms0Q8g/s320/21_30.png
 “...Kami ciptakan dari air segala sesuatu yang hidup...”(QS. Al-Anbiya : 30)